Eklemeli diller: (Bitişken diller, Bitişimli diller, bağlantılı diller) Bu yapıdaki dillerde ad ve eylem çekimleri ile yeni kelimelerin türetilmesinde kök değişikliğe uğramaz. Kökten önce ya da kökün sonuna bazı ekler getirilerek kelime türetilmesi ya da çekimlenmesi yapılabilir. Ural-Altay dil ailesi bu yapıda bir dildir. Eklemeli diller kendi içinden baştan eklemeli diller ve sondan eklemeli diller olmak üzere iki grupta incelenebilir. Sondan Eklemeli Dillere örnek olarak Türkçemiz verilebilir. Sondan eklemeli dillere Farsça örnek olarak verilebilir.
Bir oluÅŸ, kılıç ya da durumu kiÅŸi ve zamana göre gösteren sözcüklerdir. oluÅŸ: solmak, doymak, büyümek... durum: uyumak, susmak, durmak... kılış: kazmak, serpmek, yemek...
1. Eylemde KiÅŸi Eylemde kiÅŸi ekleri deÄŸiÅŸik biçimlerde karşımıza çıkabilir. gitti - m, gitti - n, gitti, gitti - k, gitti - niz, gitti - ler gitmiÅŸ - im, gitmiÅŸ - sin, gitmiÅŸ, gitmiÅŸ - iz, gitmiÅŸ - siniz, gitmiÅŸ - ler gide(y) - im, gide - sin, gide, gide - lim, gide - siniz, gide - ler KiÅŸinin, İş oluÅŸ, hareket ve durumu yapan ya da olan durumundaki varlık veya kavram olduÄŸunu görüyoruz. Eylemi yapan ya da olanı belirleyen eklere kiÅŸi ekleri deriz.
2. Eylemde Zaman
GeçmiÅŸ zaman (bilinen ve bilinmeyen zamanda) Åžimdiki zaman Gelecek zaman GeniÅŸ zaman
Yukarıda görüldüÄŸü gibi Türkçe'de dört deÄŸiÅŸik zamandan söz edebiliriz: Bir eylem, ya ge&c... (Devam)
Yüklemi çekimli bir eylem olan cümlelere verilen addır. Dilimizde çoğunlukla yüklemler eylem (fiil) dir; ancak isim soylu sözcükler de ek-eylem alarak yüklem olabilmektedir.
1. Basit Eylem Kök halindeki eylemlerdir. ÖrneÄŸin: Buldum. 2. TüremiÅŸ Eylem Yapım eki almış eylemlerdir. ÖrneÄŸin: Az-al-dı. Kara-r-dı. 3. BileÅŸik Eylem Birden çok sözcüÄŸün birleÅŸmesiyle oluÅŸan sözcüklerdir. İki grupta inceleyelim: A. Kurallı BileÅŸik Eylemler B. Anlamca KaynaÅŸmış BileÅŸik Eylemler Kurallı BileÅŸik Eylemler 1. Yardımcı Eylemlerle Yapılan BileÅŸik Eylemler: Adlara ve ad soylu sözcüklere yardımcı eylemlerden biri (etmek, olmak, kılmak, eylemek) getirilerek oluÅŸturulur: ÖrneÄŸin: Yardım etmek, Memnun olmak NOT 1: Yardımcı eylem olarak kullanılan sözcükler, tek başına eylem olarak da kullanılabilir: "Bu ev ancak yüz milyon eder." cümlesinde "etmek eylemi" baÅŸlı başına bir eylemdir. NOT 2: Yardımcı eylemle yapılan bileÅŸik eylemlerde ses olayı (düÅŸme, türeme, deÄŸiÅŸme) olursa bitiÅŸik yazılır. ÖrneÄŸin: Hissetmek, ... (Devam)
Eylem kök ya da gövdelerine eylemsi ekleri getirilerek yapılır. Zaman ve ÅŸahıs eki almazlar. Yan cümlecik kurarak birleÅŸik cümle oluÅŸtururlar. Yan cümleciÄŸin yüklemi olurlar. Özne ve tümleç alabilirler.
Örnek: Oraya git-mek akıl kârı deÄŸil.
1. Ad-Eylem Hem ad, hem de eylem görevinde bulunan sözcüÄŸe adeylem denir. Ekleri: -me -mek -iÅŸ Örnek: Karlı yollarda yürü-mek istiyorum.
2. Sıfat - Fiiller Varlıkları niteledikleri için sıfat; özne, nesne ve tümleç alarak yan cümlecik kurdukları için de fiil gibi sayılan kelimelere sıfat - fiil denir. Ekleri: -en, -er, -ecek, -miÅŸ, -dik, -medik Örnek: Bekleyen derviÅŸ muradına ermiÅŸ.
3. Zarf - Fiiller Yüklemin zamanını veya durumunu bildiren yan cümlecikler kurmaya yarayan fiilimsilerdir. KoltuÄŸa uzanıp biraz uyumalısÄ... (Devam)
Yazar, bu romanı çok genç yaÅŸta yazmış, daha sonra olgunlaÅŸtığı zaman yeniden ele alarak son ÅŸeklini vermiÅŸtir. Goethe'nin kendi iç dünyasından ve yaÅŸamından izler taşıyan roman, aslında manzum biçimde bir tiyatrodur. İnsanı simgeleyen FaÂust'la ÅŸeytanın savaşı anlatmaktadır.
FaÂust özeti
Roman, 'Tiyatroda ön oyun' baÅŸlıklı bölümle baÅŸlamaktadır. Bu bölümde, tiyatro müdürü, ozan ve palyaço arasında diyaÂloglarvardır. Tiyatro müdürü, sahnelenecek bir oyun üzerinde ozan ve palyaço ile konuÅŸur. Her oyunda onlaÂra yardım ettikleri için mutludur. Fakat aralarında görüş ayrılıkları vardır. Tiyatro müdürü, sahnelenecek oyunun seÂyirciyi merak ettirecek olaylardan oluÅŸması gerektiÄŸine inanÂmaktadır. Ona göre tiyatro, halkın ruhunu doyurmalıdır. Ozanın ise kusursuz bir yapıtın, uzun yılların ve emeÄŸin sonuÂcunda olunabileceÄŸini düşünmektedir. Seyircinin beklentisi yeterli deÄŸildir ... (Devam)
Dilimizde fiillerin (eylemlerin) üzerine gelerek onlardan tekrar fiiller türeten eklere Fiilden Fiil Yapan Ekler adı verilir. En çok kullanılanlar şunlardır:
Dilimizde eylemlerin üzerine gelerek onlardan adlar (isimler) türeten eklere Fiilden İsim Yapan Ekler adı verilir. En çok kullanılanlar şunlardır:
Gafil avlamak (birini): Onu habersiz ve hazırlıksız olduğu bir sırada bastırmak, güç duruma düşürmek.
Gaf yapmak: Farkında olmadan yersiz bir davranışta bulunmak ya da bir kimseyi incitecek söz söylemek (Kars. Baltayı taşa vurmak, çam devirmek, pot kırmak.)
Gaipten haber vermek : Gelecekte neler olacağını söylemek, bilinmeÂyen âlemden haber vermek
Galebe çalmak: Üstünlük sağlamak, yenmek
Galeyana gelmek : Bir şeyden çok etkilenmek, heyecanlanıp coşmak
Galeyana getirmek (birini, bir topluluÄŸu) ; Onu, o topluluÄŸu etkileyip coÅŸturmak.
SÖZCÜK: Kendi başına bir anlamı olan ya da cümlede görevi olan birimdir. I. İliÅŸkilerine Göre Sözcükler: a) AnlamdaÅŸ Sözcükler: Yazılış ve okunuÅŸları ayrı, anlamları aynı olan sözcüklerdir. Bunlardan biri yabancı asıllıdır. Örnekler: kötü - çirkin, kara - siyah NOT: Kimi sözcükler, anlam nüansından dolayı bazen birbiri yerine kullanılamaz. Böyle sözcüklere yakın anlamlı sözcükler denir. Örnek: Kötü bir kız. Çirkin bir kız. b) Zıt Anlamlı Sözcükler: Anlamca birbirinin zıttı (karşıtı) olan sözcüklerdir. Böyle bir tane dostum olacağına yüzlerce düÅŸmanım olsun! NOT: Eylemlerin olumsuzlarında karşıtlık söz konusu deÄŸildir. Örnek: gelmek - gelmemek, 'gelmek'in karşıtı 'gitmek'tir. c) SesteÅŸ Sözcükler: Yazılış ve okunuÅŸları aynı, anlamları f... (Devam)
İsim, duygu ve düşüncelerimizi karşılayan, varlıklara ad olan sözcüklerdir. Ateş, su, insan..
Not: Bir sözcüğün isim olup olmadığını o sözcüğe ekleyeceğimiz -mek, -mak ekiyle anlarız. Anlam bozulmuyorsa sözcük fiildir. Anlam bozuluyorsa sözcük isimdir.
Örnek: gel-mek (fiil) kalem-mek (isim)
git-mek (fiil) çocuk-mak (isim)
Not: Kökteş söcüklerde bu kurala uyulmaz. Sözcüğün cümle içerisindeki anlamına bakılır. Sözcük eylem bildiriyorsa fiil, eylem bildirmiyorsa isim olarak nitelendirilir.
Örnek: Boya yine yetmeyecek. Sıva için kum gerekiyor.
Karşı duvarı son boya baba. Kollarını özenle sıva.
İSİM ÇEŞİTLERİ
A. SAYILARINA GÖRE İSİMLER:
1.Tekil İsim: Sayıca tek bir varlığı karşılayan isimlerdir. İnsan, ağaç, asker..
Not: Kimi tekil isimler herhangi çokluk eki almadığı halde aynı cinsten birden çok varlığı karşılayabilirler.
İsim, duygu ve düşüncelerimizi karşılayan, varlıklara ad olan sözcüklerdir. Ateş, su, insan..
NOT: Bir sözcüğün isim olup olmadığını o sözcüğe ekleyeceğimiz -mek, -mak ekiyle anlarız. Anlam bozulmuyorsa sözcük fiildir. Anlam bozuluyorsa sözcük isimdir.
Örnek: gel-mek (fiil) kalem-mek (isim)
git-mek (fiil) çocuk-mak (isim)
Not: Kökteş söcüklerde bu kurala uyulmaz. Sözcüğün cümle içerisindeki anlamına bakılır. Sözcük eylem bildiriyorsa fiil, eylem bildirmiyorsa isim olarak nitelendirilir.
Örnek: Boya yine yetmeyecek. Sıva için kum gerekiyor.
Karşı duvarı son boya baba. Kollarını özenle sıva.
İSİM ÇEŞİTLERİ
A. SAYILARINA GÖRE İSİMLER:
1.Tekil İsim: Sayıca tek bir varlığı karşılayan isimlerdir. İnsan, ağaç, asker..
Not: Kimi tekil isimler herhangi çokluk eki almadığı halde aynı cinsten birden çok varlığı karşılayabilirler.
Kitap en iyi dosttur. Çocuk daima ilgi bekler... (Devam)