Eylem kök ya da gövdelerine eylemsi ekleri getirilerek yapılır. Zaman ve ÅŸahıs eki almazlar. Yan cümlecik kurarak birleÅŸik cümle oluÅŸtururlar. Yan cümleciÄŸin yüklemi olurlar. Özne ve tümleç alabilirler.
Örnek: Oraya git-mek akıl kârı deÄŸil.
1. Ad-Eylem Hem ad, hem de eylem görevinde bulunan sözcüÄŸe adeylem denir. Ekleri: -me -mek -iÅŸ Örnek: Karlı yollarda yürü-mek istiyorum.
2. Sıfat - Fiiller Varlıkları niteledikleri için sıfat; özne, nesne ve tümleç alarak yan cümlecik kurdukları için de fiil gibi sayılan kelimelere sıfat - fiil denir. Ekleri: -en, -er, -ecek, -miÅŸ, -dik, -medik Örnek: Bekleyen derviÅŸ muradına ermiÅŸ.
3. Zarf - Fiiller Yüklemin zamanını veya durumunu bildiren yan cümlecikler kurmaya yarayan fiilimsilerdir. KoltuÄŸa uzanıp biraz uyumalısÄ... (Devam)
Eylemin, eylemsinin, sıfatın ve zarfın anlamlarını etkileyen sözcüklerdir. Örnek: "Tabiat yemyeÅŸil görünüyordu" cümlesinde görünme eyleminin nasıl yapıldığını belirten yemyeÅŸil sözcüÄŸü bir zarftır. Örnekler: "Onları sık sık görmeniz gerekiyor." zarf + eylemsi "Çok güzel bir ev". zarf + sıfat + isim "Çok iyi konuÅŸuyor" zarf + zarf + eylem
Anlam Yönünden Zarflar 1. Durum Zarfları Eylem ve eylemsilerin anlamlarını durum yönünden etkileyen sözcüklerdir. - Güzel görünüyor. - Ne de tatlı konuÅŸuyor.
2. Zaman Zarfları Yüklemin ve eylemsinin ne zaman yapıldığını bildiren sözcüklerdir. Gece gündüz çalışarak bitirdi. Sabahları kahvaltımı yaparım.