Ä°nanç, sihir, büyü ve fallardan unsurlar alarak beslenen dualar saÄŸlık ve hastalık hâllerinde, ürünün bereketli olmaÂsında, yaÄŸmurun yaÄŸmasında, tehlike ve felaketin mal ve mülÂke gelmemesinde, doÄŸumdan ölüme kadarki bazı törenlerde iyi ve doÄŸru olduÄŸuna inanılan olumlu dileklerin ruhsal ve düşünsel ifadesini dilde kazanır. Türklerde bu dualar ÅžamaÂnizm, Manihaizm, Budizm kültür evrelerini aÅŸarak Ä°slamiyetle daha düzenli ve yeni bir zihniyetle geliÅŸmiÅŸ bir ÅŸekilde yaÅŸaÂmaya devam etti. Åžimdi en önemli anonim edebiyat türlerine bir göz atalım:
Platon, siyasetname tarzındaki bu eserinde ideal toplum düzeninin, adaletli bir devletin nasıl olması gerektiÄŸini anlatÂmaktadır. Dünya tarihinde ilk ütopyadır. Platon'un yaÅŸadığı dönemde Yunanistan'daki demokrasi sona ermiÅŸtir. Platon, yaÅŸadığı devrin özelliklerinden de etkilenerek, adaletli bir devletin nasıl olması gerektiÄŸi üzerinde araÅŸtırmalar yapmışÂtır. Bu eserde, filozof, ideal devletin özelliklerini ortaya koyÂmaya çalışmıştır.
Genellikle gerçek anlamı dışında kullanılarak ifadeyi zenginleÅŸtiren, iki veya daha fazla kelimeden oluÅŸan kalıpÂlaÅŸmış söz dizisine deyim denir.
Bütün dillerde olduÄŸu gibi, Türkçe'de de çeÅŸitli kalıplaÅŸmış anlaÂtımlar vardır: tamlamalar, birleÅŸik sözcükler, ikilemeler, atasözleri, deÂyimler..
Deyim, en az iki sözcükten kurulan, konuÅŸmada ve yazıda anÂlatım gücünü artıran, anlam yönünden yer yer mantık dışına taÅŸan böÂlümleri olabilen, yapısındaki kimi sözcükleri anlam deÄŸiÅŸmesine uÄŸraÂyan, kalıplaÅŸmış söz öbeklerine verilen addır. Eskiden, deyim sözcüğüÂnün yerine tabir sözcüğü kullanılıyordu. Tabir tek bir sözcük de olabiliÂyordu. Oysa, deyimlerin temel özelliÄŸi en az iki sözcükten kurulu olmasıdır.
Deyimlerde anlam kalıplaÅŸması (aktarımı) olayı görülür. DeyiÂmi oluÅŸturan iki ya da daha çok sözcükten bazen biri, bazen birkaçı, bazen de tümü anlam kaymas... (Devam)
Batı edebiyatının en önemli klasiklerindendir. Flaubert'in ÅŸaheseridir. Eser, romantik, hayalci ve mantıktan çok duyguları ile hareket eden bir kadının başından geçenleri ele alır. Bu bakımdan, Romantizme bir tepki özelliÄŸi de taşıÂmaktadır. Gustave Flaubert'ın Madam Bovary adlı romanı, tasvirleri ve realist gözlemleri, kurÂgulanış tekniÄŸiyle batı edebiyatının en güzel ÅŸaheserlerinden biridir.
Madam Bovary Özeti:
19. asrın ikinci yarısıdır. Charles Bovary, Rouen'de eÄŸiÂtim görmektedir. Okulunu ailesinin sayesinde bitiren Charles, doktor olur. Tostes adlı küçük bir kasabada mesleÄŸini sürdürÂmeye baÅŸlar. Charles, hırslı ve idealist bir insan deÄŸildir. ElinÂdekiyle mutlu olan bir kiÅŸidir. Annesi, onun baÅŸarılı olması için çaba sarf eden, onu yöneten bir kadındır. Annesi, bu pek yetenekli olmayan oÄŸlunu dul bir kadınla evlendirir. Dul eÅŸi ile mutlu olamayan Charles bu hayata yine de katlanır.
... (Devam)
Bu çantayı tut. (kavramak) Derede balık tuttuk, (yakaladık) Dilini tutmayı bilmiyorsun, (zaptetmek)
NOT: Gerçek anlamda kullanılan bir sözcüğün yerine başka bir sözcük ' eşanlamlısı dışında ' getirilemez. Mecaz anlamda kullanılan sözcüğü İse başka sözcükler karşılayabilir.