Anlatımın temel birimi cümledir. Düşündüklerimizi, duyduklarımızı, tasarladıklarımızı ya da yaşadıklarımızı karşımızdakilere tam olarak iletebilme, cümle kurabilme gücümüze bağlıdır. Doğrusu cümlelerimizin açık, duru, yalın dilin işleyiş kurallarına uygun ve dilbilgisi yönünden doğru olmasıyla ilgilidir. Cümlelerimiz bu niteliklerden yoksunsa, duru, yalın, açık değilse, iletmek istediklerimiz tam iletemeyiz. İster istemez karşımızdakiler, anlatmak istediklerimizi tam olarak anlayamazlar ya da eksik, yanlış anlarlar.
Cümle bir yargı birimi olduğuna göre, cümledeki her sözcüğün bu yargıyı oluşturmada bir işlevi olmalıdır. Böyle değilse aynı anlama gelen ya da aynı işlevi yerine getiren sözcükler birlikte kullanılmışsa, o cümle duru değildir. Duruluktan yoksun cümlelerle oluşturulan yazılar da uzatılmış, doldurulmuş yazılardır.
Tamlayan, tamlananın kime, neye ait olduğunu belirtir.
Tamlayan "-(n) in" eki, tamlanan -(s) i (iyelik) ekini alır.
Ablamın giysileri.. (Kimin giysileri?)
Tamlayan Tamlanan
Kapının kilidi (Neyin kilidi?)
Belirtili ad tamlamalarında tamlayanla tamlanan yer değiştirebilir:
Kimse bilmiyordu yerini Ayşe'nin. (Tamlanan Tamlayan)
Baharı bir başkadır İzmir'in. (Tamlanan Tamlayan)
Tamlananı belgisiz zamir olan ad tamlamalarında tamlayan, "-den" ekiyle de yapılabilir:
Öğrencilerin biri öğrencilerden biri (Tamlayan Tamlanan)
Belirtili ad tamlamalarında öğeler arasına farklı sözcükler girebilir. Bu durum, tamlamanın türünü değiştirmez: Gözlüğümün kırılan camı (Tamlayan Sıfat Tamlanan)
Kapının bembeyaz gölgesi (pekiştirilmiş sıfat)
Belirtili ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan sayısı birden fazla olabilir:
Adları niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. A. Görev ve Anlam Yönünden Sıfatlar 1. Niteleme Sıfatları Adları, renk, durum, biçim vb. yönlerden niteleyen sözcüklerdir. Kırmızı, yeşil, yuvarlak, üçgen, zeki, güzel Ünvan Sıfatı: İnsanların rütbe, derece, memuriyet ve sosyal seviyelerine göre adlarına takılan saygı ve tanıtma sözleridir. Bay Mehmet, Bayan Eylül, Onbaşı Celal, Sultan Murat Ünvan sıfatları bazen niteledikleri isimlerden sonra gelebilirler: Ali Bey, Bilal Ağa, Murat Öğretmen Bir adın bazen birden çok ünvan sıfatı olabilir: Gazi Mustafa Kemal Paşa Küçültme Sıfatları: Büyükçe, küçücek, küçücük, ekşimsi, morumtrak Pekiştirme Sıfatları: Bembeyaz elbise. Güzel güzel evler. Güzel mi güzel evler. 2. Belirtme Sıfatları Adları g&o... (Devam)
"Ben" bir kişiyim, benim bir adım (Abdullah) var. "Ben" sözcüğü Abdullah yerine kullanılmıştır. 1. Kişi (Şahıs) Zamirleri Kişi adlarının yerine kullanılan sözcüklerdir. Ben, sen, o; biz, siz, onlar NOT: "kendi" sözcüğü dönüşlülük zamiridir. Cümle içinde genellikle pekiştirme görevinde kullanılır. Kişi zamirlerinin bütün özelliklerini "kendi" sözcüğünde de görebiliriz. Örnek: Bu resmi kendim yaptım. 2. Gösterme (İşaret) Zamiri Gösterme yoluyla adların yerini tutan sözcüklerdir. O, bu, şu, onlar, bunlar, şunlar Örnek: Şunun sesini kapatın (radyonun). NOT: "O" sözcüğü bir kişi yerine kullanıldıysa kişi zamiri, nesne yerine kullanıldıysa işaret zamiri olur. Örnek: O, benimle ilgilenmedi (O, kişi zamiri... (Devam)