T Harfi - Sayfa 2 - Türkçe Sitesi
HarfŞu anda T harfi ile başlayan içerikler görüntüleniyor.
Bu harfle başlayan toplam 37 içerik bulunuyor.
Terim Anlam
Terim Anlam: Bilim, sanat, ekonomi, spor gibi alanlarla ilgili kavramları anlatan sözcüklere terim denir. Gerçek anlam özelliği taşırlar.

Köprünün ayakları saalammış.

Şiirde ölçü kullanılmamış. (Devam)
DiÄŸer Konular 16 Nisan 2013 Yorum yok
Tevfik Fikret
(1867-1915)

Türk şiirinin çağdaşlaşmasında, yeni bir kimlik kazanmasında önemli bir dönüm noktasıdır. Galatasaray Lisesi'nde ( Mekteb-i Sultani) okumuş, burada Recaizade Mahmut Ekrem, Muallim Naci gibi dönemin ünlü edebiyat öğretmenlerinin öğren­cisi olmuştur. Recaizade Mahmut Ekrem'in desteğiyle, Servet-i Fünun dergisinin başına getirilen sanatçı, çeşitli memurluklarının ardından, yine Galatasaray Lise­si'nde öğretmenlik yapmıştır. Derginin kapatılması üzerine bebek'teki "Aşiyan" adını verdiği evine çe­kilmiş; bu arada Galatasaray'daki görevini sürdür­müştür. Sanatının ilk yıllarında, Divan edebiyatı etkisinde şiirler yazan Tevfik Fikret'i , Servet-i Fünun Edebiyatı döneminde bireysel duyarlıklarının ozanı olarak görüyo­ruz. Bu dönemde Türkçe'yi aruz vezninde başarılı bir biçimde kullanmış, şiiri düzyazıya yaklaştırmış, eski nazım biçimlerini bırakarak Batı'dan alınma sone ve terzarimayı ... (Devam)
Diğer Konular 14 Mayıs 2013 Yorum yok
Tırnak İşareti
TIRNAK İŞARETİ (« »)

1. Başka bir kişiden veya yazıdan aynen aktarılan cümleler tırnak işaretiyle yazılır

- "Neler söylüyorsun sen?" diye bağırdı.

2. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içinde yazılabilir:

- Şiirlerinde "sıla özlemi" ağır basar.

3. Yazıda geçen eser adları, atasözü ve Özdeyişler tımak içinde belirtilir:

- Yazarın, "Türkçe Off kitabını okudun mu? (Devam)
DiÄŸer Konular 18 Haziran 2013 Yorum yok
Tiryakı Sözleri
TİRYAKI SÖZLERİ

KONUSU: Hayat, sadece kendi yaşadıklarımız olsa idi, pek bir anlam ifade etmezdi. Bizim dışımızda yaşayan milyarlarca insan ve sayısız nesne vardır. Bunların gözlemlenmesi, tecrübe birikiminin aktarılması bir iletişim ve paylaşma olayıdır. Cenap Sahabettin, Türk düşünce ve edebiyat dünyasında i-sim yapmış bir kişi olarak, birikimlerini diğer insanlarla paylaş­mak için, bu kitabı yazmıştır. Burada, özdeyiş diye nitelendirdiği­miz sözlerin, belki bir kısmı başkaları tarafından yazılmış olup, yazar tarafından beğenİldiği için bizlere aktarılmak istenmiştir. Bir kısmı ise, y t arın kendi hayatının özümlenmesi olarak bizlere naklettiği sözlerdir. Bir bütün olarak ele aldığımızda, günlük hayatımıza yön ve­recek her türlü özdeyişi bu kitapta bulabiliriz. Kitaptaki sözlerin tamamını ele alıp, yorumlamak mümkün değildir. Bu nedenle içinden bir seçki yapmaya çalışarak, sizlere sun... (Devam)
DiÄŸer Konular 13 Nisan 2013 Yorum yok
Tiyatro Türü
Tiyatro

Olayları oluş halinde gösteren yapıtlara "tiyatro" denir. Olaylar, oyuncular tarafından sahnede canlandırılır. Tiyatro metinlerinde iki temel öğe vardır: "olay ve kişiler."

Tiyatro metninin dışında "dekor, kostüm, müzik ve dans" öğeleri de vardır. Tiyatro "Serim, düğüm, çözüm" bölümlerinden oluşur.

Tiyatro yapıtında "perde", "sahne" adı verilen iki bölüm vardır. Konunun ana bölümlerine "perde"; her ana bölümde oyuncuların girip çıkmasıyla oluşan bölümlere, "sahne" denir.

Tiyatro yapıtları, konularına göre; "trajedi, komedi, dram" olarak üçe ayrılır. (Devam)
Diğer Konular 04 Mayıs 2013 Yorum yok
Tolstoy
Yazar, Moskova'nın Yasnaya Polyana Konağında zengin bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur. Eğitimini özel öğretmenlerle yapmış, Kazan Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Kırım savaşında görev almıştır. Avrupa gezisinden sonra malikânesinin olduğu köyde hâkimlik yapmıştır. Rousseau'nun fikirlerini kabullenmiş, köylü çocukları için bir okul yap­tırmıştır. Tolstoy, yazarlık yaşamına 1852'de başlamıştır. 1877 yı­lından sonra yaşamını tamamıyla dine adamıştır. Yeni bir yaşam tarzını benimsemiş, bir köylü gibi giyinip kuşanmış, elleriyle çalışmış, et yemekten vazgeçmiştir. Bu inançları ile insanları peşinden sürüklemiştir. 1910 yılında hayata gözlerini yummuştur.

TÜRKÇE'YE ÇEVRİLEN ESERLERİ:

ÖYKÜ:

Nerede Sevgi Orada Allah (1934)

Ä°nsan Ne Ä°le YaÅŸar (1934)

Samimi Saadet (1934) ' Aile MutluluÄŸu (1977)

İvan İlyiç'in Ölümü (1935)

Efendi ile UÅŸak (1936)

Katya (1940)

Halk Ä... (Devam)
DiÄŸer Konular 16 Nisan 2013 Yorum yok
Tom Sawyer
TOM SAWYER

KONUSU: Kitapta, 19'uncu yüzyıl Amerika'sında büyüyen iki arkadaşın başından geçenler son derece keyifli, eğlenceli bir dille anlatılmaktadır.

 

Tom Sawyer, her türlü yaramazlıkları yapan, ele avuca sığ­mayan bir çocuktur. Missisipi ırmağı kıyısında bulunan St. Ptersburg kasabasında, kendisini çok sevdiğine inandığı Polly Teyze'sinin yanında yaşamaktadır. Bu yüzden teyzesinin kendisi­ni azarlamalarına ve zaman zaman kamçıyla dövmelerine aldırış etmez. Üvey kardeşi Sid, zaman zaman teyzesini kışkırtıp dayak yemesine sebep olduğu için, Tom onu hiç sevmemektedir. Ama teyzesinin kızı Mary'yi ise kendsine yakın bulmakta ve sevmek­tedir. Çünkü Mary ona karşı çok şefkatli davranmakta, onun her işinde yardımcı olmaktadır.

Yeni taşınan komşunun Becky Thatcher isimli güzel bir kız­ları vardır. Tom, daha önce sevdiği Amy Lawrens'i unutarak, bu kızla ilgilenmeye başlar.

Bir gün okula ge... (Devam)
Diğer Konular 02 Mayıs 2013 Yorum yok
Topluluk Adları
TOPLULUK ADLARI: Aynı türden varlıkların oluş­turduğu topluluklara verilen adlar: ordu, düzine, ko­misyon..

Topluluk adları biçimce tekil, içerikçe çoğul söz­cüklerdir. Tekil olarak kullanıldığı gibi gerektiğinde çoğul olarak da kullanılır: aileler, ekipler, sürüler (Devam)
DiÄŸer Konular 16 Haziran 2013 1 yorum
Tümleç Yanlışlığı
TÜMLEÇ YANLIŞLIĞI

Bir cümlede ' genellikler sıralı ve birleşik cümlelerde- ilk cümle için kullanılan herhangi bir tümleç (nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci) ikinci cümle için kullanılıyorsa bu tümleçler ikinci cümleye uygunluk sağlamalıdır.

- Beni anlıyor ve cevap veriyordu, (bana)

- Şimdi eve git, ben arayınca dek ayrılma (Oradan)

- Zaman değerlidir, bu nedenle iyi değerlen­direlim. (Zamanı) (Devam)
DiÄŸer Konular 23 Nisan 2013 Yorum yok
Türemiş Sözcükler
Türemiş Sözcükler:

İsimlerin (adların) ve fiillerin (eylemlerin) kök ya da gövdelerinden yapım ekle­riyle yapılmış yeni anlamlı sözcüklerdir. Türemiş sözcükler, üzerine yapım eki alabildiği gibi çekim ekleri de alabilir. (düş-ün-ül-mek-ten)

Türemiş sözcüklere birkaç örnek verecek olursak:

deyimler, karşılık, tiyatrocular, yazarlar, Türkçe, sağlık, türemiş, seçkin, söyleşi, danışma, iletişim, dövüş, kalıtım, halıcılık, açılar, ulama, buluşlar .. gibi birçok örnek sıralayabiliriz. (Devam)
DiÄŸer Konular 11 Nisan 2013 Yorum yok
Türk Edebiyatı Dersi 9.sınıflar 1.dönem 3.yazılı Soruları
2010-2011 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ÇANDIR LİSESİ  TÜRK EDEBİYATI DERSİ 9.SINIFLAR 1.DÖNEM 3.YAZILI SORULARIDIR

1.Aşağıdaki yargılar doğru ise (D) yanlış ise (Y) yazınız.(10 puan)

a . Mısralarda aynı ünlü harflerin tekrarlanmasından oluşan ahenge asonans denir.(   )

b. Aynı dönemde şiir yazan şairler o dönemin geleneğinden aynı ölçüde faydalanırlar.(   )

c. İki dörtlük ve iki üçlükten oluşan on dört dizeli Batı şiirine şarkı denir.(   )

d. Aynı şiir okuyucunun durumuna göre farklı zamanlarda farklı şekilde yorumlanabilir.(   )

e. Şiirin teması yazıldığı dönemle ilişkilendirilemez.(   )

 

Garbın  âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar                        Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki fedâ?

Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var                    Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan şühedâ!

Ulusun,korkma!... (Devam)
DiÄŸer Konular 06 Haziran 2013 Yorum yok
Türk Halk Şiiri
Türk Halk Şiiri, kaynağını halkın gelenekleri ve kül­türünden alan bir edebiyattır. Anonim veya ferdi olan mah­sullerle; efsane, menkıbe, destan, masal, hikâye, atasözü, bil­mece, fıkra,; türkü, mâni, ninni, ağıt, Halk şiiri içinde değerlen­dirilmektedir. Türk Halk şiiri üç bölüm hâlinde ele alı­nır: Anonim şiirler, Aşık Edebiyatı şiirleri ve Tekke (Tasavvuf ) Edebiyatı şiirleri. (Devam)
DiÄŸer Konular 15 Nisan 2013 Yorum yok
Türk Masalları
Eser Hakkında

Naki Tezel uzun memuriyet hayatı boyunca devamlı olarak Türk folklor ve edebiyatı ile ilgilenmiş, bir taraftan da der­lemeler yapmıştır. Onun tanınmasını sağlayan asıl eserleri ise Türk Masalları isimli derleme eseridir. Bu eser sayesinde halk arasında yaşayan, ancak yazıya geçmeyen birçok masal ka­leme alınmış ve kültürümüze kazandırılmıştır. Naki Tezel, bu masalları 1933-1958 yılları arasında, başta İstanbul ve Ankara (bazı kaza ve köyleriyle) olmak üzere, yurdun çeşitli bölgelerinde büyük bir sabır ve ti­tizlikle derlemiş, yüzlerce masal arasından seçerek meydana getirmiştir. Bu kitapta 54 Türk Masalı yer almıştır.

Türk Masallarının Türk kültür ve edebiyatındaki yeri hakkında Naki Tezel şöyle der: "Çocukluğumuzda bizi, aile toplantıla­rında çoğunlukla eğlenmek için söylenen; ama anlamlarını pek kavrayamadığımız mânilerden ve neyi anlattığını bul­makta değil bizim, büyü... (Devam)
DiÄŸer Konular 29 Nisan 2013 Yorum yok
Türkçe Sözcüklerin Özellikleri
TÜRKÇE SÖZCÜKLERİN ÖZELLİKLERİ

1. Türkçe kökenli olan sözcüklerde hiçbir zaman iki ünlü harf yan yana bulunmaz:

- Åžiirler, fiiller, saat..

2. Türkçe sözcüklerin kökünde ikiz ünsüz bulunmaz: (Biri ekte, biri kökte olur.)

- Cinnet, millet, hakkı..

3. Türkçe sözcükler b,c,d,g ünsüzleriyle bitmez. Bu duruma anlamı karışacak birkaç sözcükte rastlanır:

- Ad-at, sac-saç hariç

4. Türkçe sözcüklerde "b" den önce "n" harfi olmaz, "m" ye çevrilerek kullanılır:

- Çember, tembel, pembe..

Bileşik sözcüklerde, özel isimlerde bu duruma aykırı örnekler vardır:

- Safranbolu, istanbul, onbaşı..

5. Hece başında iki ünsüz yan yana bulunmaz:

- Tren, plan, profil..

6. "j" harfi hiçbir Türkçe sözcükte bulunmaz:

- viraj, jeton, jilet..

7. Türkçede bütün ünlüler aynı uzunluktadır. Düzeltme işareti kullanılarak uzatılan ya da inceltilen ünlüler yoktur:

-... (Devam)
DiÄŸer Konular 05 Haziran 2013 Yorum yok
Türkçenin Sırları
22. baskısı yapılan "Türkçenin Sırları" isimli bu eserde Nihat Sami Banarlı, gerçekten de Türkçenin sırlarını ortaya çıkarmıştır. Yıllardır büyük bir beğeniyle oku­nan ve defalarca basılan bu eser, konuştuğu dile karşı ilgisiz kalan insanlara Türkçeyi fark ettirmiştir. Ayrıca konuştuğu­muz bu dili sevmemize vesile olmuştur. Banarlı, bu eseri ya­zarken neyi hedeflediğini şu şekilde anlatır: "Şu fâni dünya saadetleri içinde hiçbir şey, aziz Türk çocuklarına Türk dilini öğretmek kadar güzel hizmet değildir. Vatan çocuklarına bir milletin yarattığı ve yaşattığı dili, bütün güzellikleri, incelikle­ri, yücelikleri ve güzel sesleriyle öğretmek.. Onları, böyle bir dilin sihirli İfadelerine yükselterek; her an, daha çok duyan, düşünen, anlayan ve yaratan insanlar olarak yetiştirmek.. Dilin, böylesine tılsımlı vasıta olduğunu bilmek ve bütün bun­ları, bilerek, severek yapmak..

Burada cesaretle söyl... (Devam)
DiÄŸer Konular 26 Haziran 2013 Yorum yok
Türküler
Türkü teriminin kaynağı Türk sözcüğüdür. Aslı türki olan kelime, sonradan türkü şekline dönüşmüştür. Türk­lere mahsus şarkı anlamına gelen kelimedir. Anadolu Türk edebiyatında en eski türkü örnekleri lö.yy'da görülmüştür. Bu terim sadece bir şiir biçimine değil, aynı zamanda özel ez­gileriyle okunan edebî metinlere de ad olmuştur. Denilebilir ki, anonim özellik taşısın veya taşımasın, türkülerde belirleyici bir rol oynayarak hangi bölgeye ait olduğunu ortaya çıkaran öge, o türkünün ezgisidir, tavrıdır, havasıdır, ritmidir. Şekil bakımından ilk türkü örneğini Öksüz Dede vermiştir. Türküler iki kaynaktan beslenmiştir. Asıl türküler, söyleyenleri belli ol­mayan anonim nitelikte olanlardır. Türkü topluma mal olmuş­tur. Türküyü öbür türlerden ayıran en önemli özellik budur. Diğer bir kaynak ise şairi belli olan türkülerdir. Türküler kişisel veya toplumsal bir olayla ilgilidir. Sevgi, a... (Devam)
DiÄŸer Konular 19 Haziran 2013 Yorum yok
Tütün Zamanı
Eser Hakkında 

Roman, İzmir'in bir köyünde geçen bir hadiseyi konu alır. Tütün zamanına denk gelen bir aşk öyküsü çerçevesinde bir Ege köyünün tarıma dayalı yaşamı, gelenelfc ve görenek­leri, inançları, değerleri gözler önüne serilir,- 1950'li yılları ko­nu alan roman aynı zamanda yazarın çc cukluğunun geçtiği yerde geçmesi nedeniyle otobiyografik özellikler taşır. Romanın bir başka özelliği de henüz yayınlanmadan filme çekil­miş olmasıdır.

Tütün Zamanı Kahramanları (Kişileri):

Zeliha: 17-18 yaşlarında bir genç kızdır. Eli çabuk, titiz, iyi kalpli bir köylü kızıdır.

Recep: Zeliha'nın babasıdır. Kızını zengin biri ile evlen­dirip rahat etmeyi ister. Karısı ve kızı tarlada çalışırken o hep kahvede vakit geçirir. Temelde iyi bir insandır.

Rabia: Zeliha'nın küçük kardeşidir. Sevimli, ablasını ko­ruyan, neşeli bir çocuktur.

Cemal: Zeliha'nın âşık olduğu gençtir. Aynı za... (Devam)
Diğer Konular 17 Mayıs 2013 Yorum yok
Toplam 2 sayfa, 2. sayfadasın: Önceki, 1, 2
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler:
CoÄŸrafya Sitesi Tarih Sitesi Matematik Sorusu