Ağzın bîr hareketiyle bir defada söylenebilen sözcük parçalarına hece denir.
- Ro-man ve öy-kü
Heceler bir ya da birkaç sesten oluşur. Seslen yazıya geçirirken harfleri kullanırız. Harflerin durumuna göre altı çeşit hecemiz vardır:
** 1 ünlüden oluşan: o-kul
*" 1 ünlü 1 ünsüzden oluşan: öy-kü
*" 1 ünsüz 1 ünlüden oluşan: ro-man
** 1 ünsüz 1 ünlü 1 ünsüzden : o-jay
"*" 1 ünlü 2 ünsüzden oluşan: üst-te
** 1 ünsüz 1 ünlü 2 ünsüzden : Türk-çe
Heceyi oluşturan sesler, bazı durumlarda kendinden Önceki ya da sonraki heceye geçebilir. Sözcük içinde ünlüyle başlayan heceler kendinden önceki hecenin ünsüzünü çeker:
- hanım- eli -> ha-nı-me-lî
- sırt- ın-> sır-tın
- gönül-üm -> gön-(ü)lüm
Satır sonuna sığmayan sözcüklerin yazımında da bu kurala dikkat edilir:
a. Çok sözcüklü özel adların kısaltılmasında, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılır ve harfler arasına nokta konulmaz. Bu kısaltmalara getirilen ekler kesme işaretiyle ayrılır ve kısaltmanın okunuşuna uyar:
- TRT'ye.THY'nin.YSE' deki, BOTAŞ'ta...
b. Sözcük kısaltmalarında ilk harf büyük yazılır, diğer harfler küçük yazılır ve sonuna nokta konur:
Nokta (.) - Her bildirme cümlesinin sonuna konur. Nokta, duraklama yapılacağını gösterir. - Kısaltmalarda kullanılır. Örnek: T.C., Prof., Dr., Alb., Sb. - Kuruluş adlarında nokta kullanılmasa da olur: Örnek: TBMM, ABD, AET, BM Kısaltmalardan sonra getirilen ekler, kesme işaretiyle ayrılır. Ekler kısaltmanın okunuşuna uyar: PTT'ye, DSİ'nin, BM'de Virgül (,) - Yazıda sıralanan eş görevli sözcükler, söz grupları, cümleler arasına konur: Türk, öğün, çalış, güven. - Cümlede özel olarak vurgulanması gereken sözcüklerden sonra kullanılır: Binaenaleyh, biz her vasıtadan, yalnız ve ancak, bir nokta-i nazardan istifade ederiz. - Cümle içinde arasözler ve aracümleler çizgi veya parantez içinde de gösterilebilir: Örnek olsun diye -örnek istemez ya- söylüyorum. - Anlama güç kazandırmak i&c... (Devam)