Anlama Dayalı Bozukluklar 1. Gereksiz sözcük kullanımı - Annem her sabah bize portakal suyu sıkar. Cümleden "suyu" kelimesi atılması gereklidir. Çünkü portakal sıkılır ve suyu elde edilir. - Hasan bana gizli sırlarını anlatacak. Sır zaten gizlidir, gizli kelimesi gereksiz kullanılmıştır. 2. SözcüÄŸün yanlış anlamda kullanımı - Fiyatlar pahalı olduÄŸundan satışlar durgun. Fiyatlar yüksek olur, ürünler pahalı olur. - Hasan derslerinde çekimser davranıyor. Çekingen davranıyor olmalıydı. 3. SözcüÄŸün yanlış yerde kullanılması - AÄŸrısız kulak delinir. AÄŸrıyan kulaklar delinmiyor yani? Kulak aÄŸrısız delinir olmalıydı. - Yüzme en iyi denizde öÄŸrenilir. DoÄŸrusu yüzme deniz... (Devam)
Öncelikli olarak Birleşik Sözcük nedir bunun üzerinde durmamız gerekmektedir. Zira bu sözcüklerin kuruluş mantığını anlamadan nasıl yazıldığını bilmemiz çok zor olacaktır.
İki ya da daha fazla sözcüğün, yeni anlamda bir sözcük oluşturması için birlikte kullanılmasına "birleşme" denir. Birleşme sırasında sözcüklerde anlam, tür ve ses değişiklikleri olabilir:
* Birleşme sırasında sözcüklerde ses aşınması ya da ses türemesi olabilir.
Eylem kök ya da gövdelerine eylemsi ekleri getirilerek yapılır. Zaman ve ÅŸahıs eki almazlar. Yan cümlecik kurarak birleÅŸik cümle oluÅŸtururlar. Yan cümleciÄŸin yüklemi olurlar. Özne ve tümleç alabilirler.
Örnek: Oraya git-mek akıl kârı deÄŸil.
1. Ad-Eylem Hem ad, hem de eylem görevinde bulunan sözcüÄŸe adeylem denir. Ekleri: -me -mek -iÅŸ Örnek: Karlı yollarda yürü-mek istiyorum.
2. Sıfat - Fiiller Varlıkları niteledikleri için sıfat; özne, nesne ve tümleç alarak yan cümlecik kurdukları için de fiil gibi sayılan kelimelere sıfat - fiil denir. Ekleri: -en, -er, -ecek, -miÅŸ, -dik, -medik Örnek: Bekleyen derviÅŸ muradına ermiÅŸ.
3. Zarf - Fiiller Yüklemin zamanını veya durumunu bildiren yan cümlecikler kurmaya yarayan fiilimsilerdir. KoltuÄŸa uzanıp biraz uyumalısÄ... (Devam)
Cümleler, bildirdikleri yargı sayısına ve öÄŸelerin yüklemle olan iliÅŸkisine göre çeÅŸitlere ayrılırlar. Cümlede bir ya da birden fazla yargı vardır. BaÅŸka bir deyiÅŸle birden fazla cümle bir araya gelip bir cümleymiÅŸ gibi görünebilir. Bir ceylan gibi ürktü. Tek yargıSevincinden ne yapacağını ÅŸaşırmıştı. Ä°ki yargıBu tür cümlelerde bazı öÄŸeler ortak olduÄŸu gibi öÄŸelerin tamamı farklı da olabilir. Bu cümleler birbirlerine bazı baÄŸlaçlar yardımıyla baÄŸlanabildiÄŸi gibi anlam bakımından da baÄŸlanabilirler. Saatine baktı ve... (Devam)
Fiiller, fiilimsileri, sıfatları ya da kendi cinsinden sözcükleri soru, mikatr, zaman, yer-yön, vasıta şeklinde niteleyen/ niceleyen sözcüklere zarf denir.
Örnek: Babam bu konuşmayı iyi hazırladı.
                                              Zarf    Fill
Babam bu konuşmaya iyi hazırlanıp gitti.
                                  Zarf  Fiilimsi
Babam bu konuşmaya çok iyi hazırlandı.
                                  Zarf Zarf    Fiil
Babam çok iyi bir adamdır.
         Zarf Sıfat       İsim
ZARF ÇEŞİTLERİ
A. DURUM ZARFLARI
Durumca fiilleri veya fiilimsileri niteleyen zarflardır. Fiillere veya fiilimsilere soracağımız, "Nasıl..?" sorusunun karşılığıdır.
Örnek: Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden
                 Zarf         Â... (Devam)