"Peri Kızıyla Çoban Hikâyesi," hece vezni ve sade bir Türkçe ile yazılmıştır. Her yaştan insanın keyifle okuyabileceği, çok güzel bir hikâyedir.
Şiirin açıklaması: Çok eski zamanda, Oğuz Han zamanında, Türkeli'nde, güzelliği dillere destan bir peri kızı yaşarmış. Meskeni dağlarmış. Hemen hemen bütün erkekler ona aşıkmış.
O ise hiç kimseye dönüp de bir kerecik bile bakmazmış. Oğuz Han, merak edip, kızı yanma çağırtmış ve ona yalnız olamayacağını, neslin güzelleşmesi için bir evlilik gerçekleştirmesini söyler. Kız da, zamanında bir çobanı sevdiğini, ancak, onu darılttığı için çekip gittiğini, bir daha dönmediğini, bu nedenle gönlünün tamamı ile kapalı olduğunu söyler. Ayrıca, kendisinin eşsiz bir güneş olduğunu, eşinin de olamayacağını belirtir. Hakan ise, varsın bulunmasın ama hele biz bir arayalım der. Kız razı olur. Kim kendisi ile evlenmek isterse, onu sihirli bîr oyunla sınava çekecektir. Haberler salınır, yaşlı-genç, güzel-çirkin bir yığın erkek bir yere toplanır. Peri kızı da gelir. Silkinir, kuş olur; sîlkinir kelebek olur; gül olur, inci olur. Bütün aşıkları bu hale şaşırırlar. Kimse onun gibi yapamaz. O esnada, bir çoban gelir ve 'bir de ben talihimi deneyeyim' der. Kız silkinir kuş olur, Hakan'ın otağına konar. Çoban silkinir kafes olur, gider kuşu yakalar. Birinci sınavı kazanmıştır. Bu sefer de kuş silkinir, inci olur. Kafes de parçalanır sedef olur. Çoban ikinci sınavı da kazanır. Kız incileri çoğaltır çiçekler açtırır, çoban da sedefleri kelebek yapar; kelebekler çiçeklerin etrafında uçuşurlar.. Peri Kızı anlamıştır ki, bu çoban kendisini bırakıp giden eski eşidir.. Seninle bir daha birlik olamam der. Çoban ise, vakti zamanında sitemlerinle beni yaraladın, aldım başımı uzak diyarlara gittim. Şimdi bir daha beni yaralama, affet.. Hakan bu duruma çok üzülür ve çobana mutluluk hakkındır, der. Peri Kızı'na dönerek, kızım yeter artık, bırak bu inadı, bundan başka sana eş olacak kimseyi bulamazsın..Kız Hakan'i dinler. ..Düğün dernek kurulur, davul zurna vurulur..
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.