HarfŞu anda S harfi ile başlayan içerikler görüntüleniyor.
Bu harfle başlayan toplam 65 içerik bulunuyor.
Şıpsevdi
Bu romanında Hüseyin Rahmi Gürpınar, körü körüne Doğu ile Batı'ya bağlananları eleştirir. Romanın asıl adı: "Alafranga"dır. İstibdat çağının sansürü yüzünden adı değiştirilmiş, Paris'te öğrenim gören Meftun Bey, alafrangalık budalası, züppe bir tiptir. İstanbul'a dönünce, babadan kalma Erenköy'deki köşke yerleşir. Fransa'daki yaşamını sürdürmeye, köşk halkına alafrangalık dersleri vermeye kalkışır. Zengin yaşamını daha da zenginleştirebilmek için köşk komşusu Kasıkçılar Kethüdası Kasım Efendi'nin kızı Edibe Hanım'la evlenmeyi kafasına koyar. Kasım Efendi ise, son derece pinti, mutaassıp alaturka bir adamdır. Bu adamın oğlu Mahir de, Meftun'un kız kardeşi Lebile'yi sevmektedir sonunda evlenirler. Meftun da, kendisine piyangodan büyük ikramiye çıktığını yayarak Ebide Hanım'la evlenmenin yolunu bulmuştur. Pinti ihtiyar baba, kızıyla oğlunun geçimini Meftun'a yüklemekte kalmaz, hem oğlunu evlat... (Devam)
Diğer Konular 19 Nisan 2013 Yorum yok
Sıra Noktalar
SIRA NOKTALAR (...,...)

1. Dilimizde, bir yazıdan aktarma yapılırken alınmayan, belirtilmeyen bölümlerin yerine kullanılır.

....Akşam, yine evde yalnızdı. (Devam)
Diğer Konular 21 Haziran 2013 Yorum yok
Sıralı Cümle
SIRALI CÜMLE

En az iki bağımsız cümlenin sıralanmasıyla oluşan, aralarındaki anlam bağıntısı olan, virgül ya da noktalı virgülle ayrılan cümlelere "sıralı cümle" denir.

- Beni uzaktan gördü; // yanıma yaklaştı// elimi sıktı.

1 .bağımsız cümle 2.bağımsız cümle 3.bağımsız cümle.

â–¡ Sıralı cümlelerdeki bağımsız cümleler, basit ya da birleşik cümle olabilir.

- Onun konuşmasından hoşlanır. // sadece dinlerdi.

1.cümle (bileşik cümle)

2. cümle (basit cümle)

* Sıralı cümleler, ortak öğeli olabilir. Bu tür cümlelere, bağımlı sıralı cümle denir.

- Bu dallarla kendimize atlar yapar. // cirit oynardık.

- Okula hep gelirim, giderim. (Devam)
Diğer Konular 13 Mayıs 2013 Yorum yok
Sokakta
Eser Hakkında:

Eser, 1975 yılında Peyami Safa Roman Yarışması'nda Başarı Ödülü almıştır. Konusunu son yüz elli yılın toplumsal yaşamından almıştır. Bir sokak çerçevesinde insanlardaki de­ğişim ve aldatılmış insanlığın dramı ele alınmıştır. Bahaettin Özkişi, Sokakta romanında, manevi değerleri hiçe sayan materyalizmin ülkeyi istilası an­latılmaktadır. Cin ve şeytanlar gibi fantastik öğelerin bulun­duğu romanda millî değerler ve inançların yok oluşu mühim bir yer tutar.

Sokakta Kahramanları (Kişileri):

Onlar: Kötülüğü simgeleyen ve eserde sokaktan başla­yarak bütün dünyanın aldığı korkunç durumun nedeni ola­rak gösterilen, ateşten yaratılmış cin ve şeytan mahlukatı.

Komiser: Romanda, sözü geçen mahallede yetişmiş, eğitim için bir süre buradan ayrılmış, devleti temsil eden bir ki­şi. Daha sonra ahlaki ve millî değerlere, geçmişindeki bağla­ra inanır.

Çocukluk arkada... (Devam)
Diğer Konular 01 Temmuz 2013 Yorum yok
Sokrates'in Savunması
Sokrates bazı kişiler tarafından suçlanmaktadır. Ancak suçlayanların kim olduğu tam ola­rak bilinmemekte; ama suçlayanların başında Meletos'un olduğu düşünülmektedir. Ünlü komedi yazarı Aristophanes de Sokrates'i Sofistlerle (Şüphecilerle ) aynı kabul etmiştir. Sokrates'in kötü, yalancı bir insan olduğu, her şeye karıştığı, eğriyi doğru diye gösterdiği gibi suçlamalar ortaya çıkmıştır.

Aristophenes, ese­rine Sokrates'in öğrencilere para karşılığında ders verdiğini, öğrencilerin aklını karıştırdığını yazmaktadır. Oysa Sokra­tes'in kimseye verecek bilgisi yoktur.

Bir gün, Sokrates'in bir arkadaşı halka Sokrates'ten da­ha bilgili kimsenin olup olmadığını sormuştur. Tanrı sözcüsüj Sokrates'ten daha bilgili kimse olmadığını söylemiştir. Sokrates bu olanlardan sonra bilgili bir insan olmadığı hâlde Tanrı'nın neden böyle söylediğini düşünüp durmuştur. Sürekli kendinden daha bilgili bir... (Devam)
Diğer Konular 11 Haziran 2013 Yorum yok
Sol Ayağım
KONUSU: Doğuştan özürlü olan bir çocuğun, özellikle an­nesinin çabası ve yardımlarıyla, içindeki yaratıcı yeteneği kullana­rak, hayata karşı verdiği tutunma mücadelesi anlatılmaktadır.

 

"A" Harfi:

 

5 Haziran 1932'de hastanede doğdum. Toplam yirmi iki çocuğu olan ve bunların on üçü yaşayan, bir ailenin çocuğuydum. Dört aylıkken, annem kafamın kendiliğinden arkaya düştüğünü fark etmiş. Zamanla, ellerimin her zaman arkaya doğru bükük ve sıkılı; çenemin kilitli olduğu; bir yastık olmadan oturamayacağım ortaya çıkmış. Beni, hastanelere ve kliniklere taşımaya başlamış­lar. Bütün doktorlar, "ümitsiz vaka" olarak karar vermişler. Annem ise bir türlü bu durumu kabullenememiş. Dört yıl su gibi geçmiş, beş yaşıma basmış olmama rağmen, halen yeni doğmuş bir bebek gibi yardıma muhtaçtım. Duvarcı ustası olan babam işe gittiğinde, annem, benimle diğer kardeşle­rim arasında oluşan d... (Devam)
Diğer Konular 26 Haziran 2013 Yorum yok
Somut Anlamlı Sözcükler
Somut Anlam: Sözcüğün belirttiği kavram veya nesne, duyu organlarımızdan biri ya da birkaçı tarafından algılanıyorsa, o sözcük somut anlamlıdır. Yol, gürültü, koşmak, baca, çiçek..

Düşünce kafasını çarptı. (Somut) (Devam)
Diğer Konular 01 Mayıs 2013 Yorum yok
Somut İsimler
SOMUT ADLAR: Beş duyu organlarımızdan her­hangi biriyle algılanabilen varlıkları belirten adlardır. Örnekler: rüzgâr, ışık, koku, ağaç, ses.. (Devam)
Diğer Konular 09 Mayıs 2013 Yorum yok
Somut - Soyut Anlam
Varlığını duyularımızla saptadığımız kavramların dildeki karşılıklarına sözcüğün somut anlamı denir. Örneğin: Ağaç, kuş.
Varlığını duyularımızla saptayamadığımız kavramların dilimizdeki karşılıklarına sözcüğün soyut anlamı denir. Örneğin: Sevmek, düşünce.
Somutlama: Eğreltileme, benzetme, örnekleme gibi söz sanatları aracılığıyla soyut kavramları, somut anlamlı sözcüklerle adlandırma ve anlatma.
Örnek: Bu iş kafamı karıştırıyor.
  (Devam)
Sözcükte Anlam 10 Kasım 2012 1 yorum
Son Kuşlar
Son Kuşlar (Sait Faik Abasıyanık)

Adalarda kış kendini göstermeye başladı. Herkes, kış için hazırlıklar yapıyor. Ben tembelliğim, hep kaçanı kovalayan hu­yumla, yazın peşindeyimdir.. Şimdi bu kır kahvesinde bunun için bulunuyorum. Durmadan uçak sesleri geliyor. Vaktiyle bu Ada'ya bu zamanda kuşlar uğrardı. İki yıldır gelmiyorlar. Belki de, ellerinde ökselerle kuşları avlayanlar yüzünden, gelmekten vazgeçtiler.

Komşumuz Konstantin Efendi vardı. Pek de mütevazi idi. Ancak, kuş mevsimi geldi mi canavar kesilirdi. Kuşları görünce, "bizim pilavlıklar geldi" derdi. Mahallenin çocuklarını başına top­lar, onlarla beraber, küçücük hayvanları avlardı..

Ne zamandır kuşlar gelmiyor. Nesilleri tükenecek gibi. Kim îilir her mahallede kaç tane Konstantin Efendi var?

Kuşları boğdular, çimenlere söktüler..

Dünya değişiyor dostlarım. Günün birinde gökyüzünde, güz mevsiminde artık esmer lekeler göremeyeceksin... (Devam)
Diğer Konular 27 Mart 2013 Yorum yok
Soru Cümlesi
SORU CÜMLESİ

Cümlede verilmek isteneni soru yoluyla ak­taran, soru Özelliği taşıyan cümlelere denir.

- Arkadaşını iyi dinledin mi? (Soru edatıyla)

- Bu camı kim kırdı? (Soru zamiriyle)

- Hangi kitabı beğendiniz? (Soru sıfatıyla)

- Evden ne zaman ayrılmış? (Soru zarfıyla)

Yanıt gerektirmeyen, biçimce soru, anlamca olumlu ya da olumsuz oian cümleler vardır. Bu tür cümlelerin sonuna da soru işareti konur:

Hiç böyle yapılır mı? (Kınama) Biraz sessiz olur musunuz? (Rica) Bunun böyle olacağını söylememiş miydim? (Haklı çıkma)

Oraya şimdi mi gitsem, sonra mı? (Kararsız­lık)

Bu parayla ev mi alınır? (Azımsama) Yolda onunla karşılaşmayayım mı? (Beklen­mezlik)

Seninle bugün buluşacaktık, değil mi? (Onay­latma) (Devam)
Diğer Konular 17 Nisan 2013 Yorum yok
Soru İşareti
SORU İŞARETİ (?)

1. Yanıt bekleyen soru cümlelerinin sonuna konun

- Nereye gidiyoruz?

- Kim geldi?

2. Kesin olmayan bilgileri içeren cümlelerde parantez içinde soru işareti kullanılır:

- Yunus Emre'nin 1240 (?) yılında doğduğu sanılıyor.

3. Biçimce soru özelliği olan, yanıt beklemeyen cümlelerin sonuna konur:

- Senden sır saklanır mı hiç? iU M

4. Soru anlamı taşıyan eksiltili cümlelerde kullanılır:

— Adınız?

— Doğum yeriniz? (Devam)
Diğer Konular 31 Mayıs 2013 Yorum yok
Söyleşi ( Sohbet )
Sohbet (Söyleşi)

Fıkraya benzeyen bu türün, ondan farklı olan yönü, "konulan" dır. Söyleşinin konulan her zaman günlük olaylar değildir.

Sohbetlerde ilginç konular ve çeşitli kişilerin düşünceleri de ele alınır.

Anlatımı fıkralardan ve makaleden farklıdır; sohbetlerde, senli benli, konuşur gibi bir anlatım biçimleri görülür. (Devam)
Diğer Konular 20 Mayıs 2013 Yorum yok
Söylev (Nutuk, Hitabe)
Söylev (Nutuk, Hitabe):

Bir konuşmacı tarafından bir yerde toplanmış topluluğa, bir düşünceyi coşkulu bir diile anlatmaya denir. Bunlara, "yaşatıcı yazılar" da diyebiliriz. Öyküleme anlatım biçiminin ağırlıklı kullanıldığı, okuyucunun bilgisini artırmaktan çok hayal dünyasını zenginleştirmeyi amaçlayan yazı türleridir:

Bir gerçeğe inanan bir insanın toplumu bu gerçeğe inandırmak için özünün bütünü ile yaptığı telkin sürecine hitabet; bir fikri, bir davayı karşısındaki insanlara dil ustalığı ile açıklamaya hitabet sanatı; toplum önünde bu konuşmayı yapana hatip; bir insan topluluğuna bir fikri vermek bir ülküyü aşılamak amacıyla söylenen sözlere ise nutuk veya söylev denir.

Hatiplik sanatı, insanlık geçmişinin en eski ve en köklü sanatlarındandır. Bu sanatla peygamberler ve din adamları insanları doğru yola davet etmişler; padişahlar, krallar ve kumandanlar ordularına bu sanatla hükmetmi... (Devam)
Diğer Konular 03 Mayıs 2013 Yorum yok
Soyut Anlamlı Sözcükler
Soyut Anlam: Sözcüğün belirttiği kavram, duyu organlarımızla algılanmaz, varlıkları ancak akıl, düşünce yoluyla sezilirse, o sözcük soyut anlamlıdır. Us, düşünce, sevgi, Özgürlük, ruh, sevinç, mutluluk..

Bunu anlayacak kafalar yok, (soyut anlam) (Devam)
Diğer Konular 04 Mayıs 2013 Yorum yok
Soyut İsimler
SOYUT ADLAR: Duyu organlarımızla algılanamayan, var oluşlarını aklımızla kavradığımız, zihinde tasarlanan varlıkları, kavramları tanıtan adlara soyut adlar (soyut isimler) adı verilir.

Duygu, düşünce ve kavram bildiren isimler soyuttur: üzüntü, zeka, anlayış, cesaret, can, sağlık.. (Devam)
Diğer Konular 10 Nisan 2013 Yorum yok
Sözcüğün Genel ve Özel Anlamı
Varlıkları ve kavramları topluca karşılayan sözcüklere GENEL; varlıkları ve kavramları genel değil de tek tek sınırlı anlam boyutlarıyla karşılayan sözcüklere ÖZEL anlamlı sözcükler diyoruz.
Örneğin genelden özel anlama doğru;
Varlık > canlı > hayvan > kedi > ev kedisi > boncuk (Devam)
Sözcükte Anlam 10 Kasım 2012 Yorum yok
Sözcük Nedir
Sözcük, kendi başına anlam taşıyan ya da cümlede görevi olan ses parçasıdır.

"Roman ve öykü olay anlatan türlerdir." cümlesinde "ve" sözcüğü anlam taşımayan, bağlama görevi olan bir sözcüktür. Diğer sözcüklerin ise, kendi başlarına bir anlamları vardır.

Sözcükler, ağzın bir ya da birkaç hareketiyle söylenir. (Devam)
Diğer Konular 14 Nisan 2013 Yorum yok
Sözcük Türetme
Sözcük Türetme

Dilde kullanılan kök dediğimiz sözcüklerden ekler yardımıyla yeni sözcükler elde etme işlemi­ne türetme denir.

Türetme konusuna "kök" ve "ek" kavramları­nı açıklayarak başlamak gerekir.

1. Ek Nedir

2. Kök Nedir (Devam)
Diğer Konular 25 Mart 2013 Yorum yok
Sözcükte Çok Anlamlılık
Bir sözcüğün temel anlamını yitirmeden, türlü yollardan, temel anlamıyla ilişkili olan yeni kavramları anlatır duruma gelmesine denir.
Örneğin;
"Çıkmak" sözcüğünü inceleyelim;
Evden çıkmıştık.
İkramiye bana çıktı.
Bana da Adana çıktı.
Kerem ile Leyla çıkıyorlar. (Devam)
Sözcükte Anlam 10 Kasım 2012 Yorum yok
Toplam 4 sayfa, 3. sayfadasın: Önceki, 1, 2, 3, 4, Sonraki
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler:
Coğrafya Sitesi Tarih Sitesi Matematik Sorusu