Kurtuluş Savaşı'na "Halide Onbaşı" olarak has­tabakıcı göreviyle katılmıştır, öğretmenlik ve müfet­tişlik yapmış, Cumhuriyet yıllarında da İstanbul Üniversitesi'nde İngiliz Edebiyatı profesörlüğü gö­revlerinde bulunmuştur. 1950'den sonra bir dönem milletvekili seçilmiştir. Halide Edip Adıvar, ilk romanlarında bireysel duyguları, aşkı, kadın ruhunun özelliklerini işlemiştir. "Seviyye Talip" ve "Handan" bu dönemin ürünleridir. Kurtuluş Savaşı yıllarında toplumsal konulara yönelmiş ve yurt sevgisini, ulusa! kurtulu ülküsünü İşlemiştir. "Ateşten Gömlek" ve "Vurun Kahpeye" gerçekçi bir anlayışta Kurtuluş Savaşı'nın toplumsal oluylarını anlattığı romanlarıdır. Halide Edip Adıvar, sanatının son döneminde geleneklerin yönlen­dirdiği yaşamlar; anlatan töre ronamian yazmıştır "Sinekli Bakkal" ve "Tatarcık" bu dönemin ürünlerindendir. Romanları, gözlem ve betimleme yönünden ba­şarılıdır. Ancak romanlarında savruk ve özensiz bir dil kullanılmıştır.

Eserleri:

Seviyye Talip, Handan, Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye, Sonsuz Panayır, Yot Palas Cinayeti, Ta­tarcık, Sinekli Bakkal (roman)

Dağa Çıkan Kurt (öykü)

Mor Salkımlı Ev, Türkün Ateşle imtihanı (anı)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler:
Coğrafya Sitesi Tarih Sitesi Matematik Sorusu