A. YÜKLEMÄ°N TÜRÜNE GÖRE CÜMLELER1. Fiil Cümlesi 2. Ä°sim Cümlesi B. ÖÄžELERÄ°N DÄ°ZÄ°LİŞİNE GÖRE CÜMLELER1. Kurallı (Düz) Cümle2. Devrik Cümle C. ANLAM YÖNÜNDEN CÜMLELER1. Olumlu Cümle2. Olumsuz Cümle3. Soru Cümlesi4. Emir Cümlesi 5. Ünlem Cümlesi 6. Åžart Cümlesi 7. Ä°stek Cümlesi D. YAPI BAKIMINDAN CÜMLELER1. Basit Cümle2. BirleÅŸik Cümlea. GiriÅŸik BirleÅŸik Cümleb. Ä°ç Ä°çe BirleÅŸik Cümlec. Ä°lgi Cümlesid. Åžartlı BirleÅŸik Cümle3. Sıralı Cümleler4. BaÄŸlı Cümle1. "ki"li BaÄŸlı Cümleler 2. DiÄŸer BaÄŸlaçlarla Kurulanlar
A. Yüklemine Göre Cümleler Bir cümlenin yüklemi ya çekimli bir fiil ya da ek-fiille çekimlenmiÅŸ bir isi olabilir. Buna göre yüklemin türü bakımından cümleler ikiye ayrılır: 1. Fiil Cü... (Devam)
Eylem kök ya da gövdelerine eylemsi ekleri getirilerek yapılır. Zaman ve ÅŸahıs eki almazlar. Yan cümlecik kurarak birleÅŸik cümle oluÅŸtururlar. Yan cümleciÄŸin yüklemi olurlar. Özne ve tümleç alabilirler.
Örnek: Oraya git-mek akıl kârı deÄŸil.
1. Ad-Eylem Hem ad, hem de eylem görevinde bulunan sözcüÄŸe adeylem denir. Ekleri: -me -mek -iÅŸ Örnek: Karlı yollarda yürü-mek istiyorum.
2. Sıfat - Fiiller Varlıkları niteledikleri için sıfat; özne, nesne ve tümleç alarak yan cümlecik kurdukları için de fiil gibi sayılan kelimelere sıfat - fiil denir. Ekleri: -en, -er, -ecek, -miÅŸ, -dik, -medik Örnek: Bekleyen derviÅŸ muradına ermiÅŸ.
3. Zarf - Fiiller Yüklemin zamanını veya durumunu bildiren yan cümlecikler kurmaya yarayan fiilimsilerdir. KoltuÄŸa uzanıp biraz uyumalısÄ... (Devam)